Aixec

La meva foto
Barcelona, Barcelona, Spain
La Cooperativa Aixec és una entitat sense ànim de lucre que neix de la iniciativa de professionals del camp social (educadors/es socials, psicòlegs i pedagogs). Està dirigida a persones amb malaltia mental que particularment desitgen millorar el seu vincle social i qualitat de vida. Tenim un tarannà sensible a la subversió, amb certa apropiació de l'etiqueta de malalt. Des d'aquí la definició ja no la fan els experts, ni es publica en manuals de diagnòstic sinó que la fem les mateixes persones: Somiem desperts, som equilibristes, caminem sobre la corda fluixa, tenim una manera pròpia de definir-nos, som singulars, no volem imposicions, tenim la capacitat de veure la realitat d’un altre color, volem ser escoltats, acariciem l’abisme, així som nosaltres, potser...igual que tu. Allí "¿Quién oye los gritos de los ojos de los locos? Yo los oigo desde aquí, desde mi cama psiquiátrica, me estremece la piel la canción del psicótico, los tímpanos, el vientre (...)" (Cristina Martín)

10 de març 2006

El nostre club


En el club social ens dediquem, senzillament, a fer allò que ens agrada, però, sigui el que sigui sota una idea:

"(...) Posem-nos dempeus altra vegada i que se senti la veu de tots, solemnement i clara.
Cridem qui som i que tothom ho escolti i, en acabat, que cadascú es vesteixi com bonament li plagui, i via fora, que tot està per fer i tot és possible." (Miquel Martí i Pol)

La Cooperativa Aixec i l'ACFAMES (Associació Catalana de Familiars de Malalts d'Esquizofrènia) col·laboren conjuntament amb la gestió del Club Social C.S.N. Aquest espai es dirigeix a persones amb malaltia que desitgen enfortir els seus llaços socials i augmentar la seva vinculació amb l'entorn. "Les persones que pateixen trastorns mentals severs, presenten una problemàtica molt complexa que no es redueix només a la simptomatologia derivada del trastorn, sinó que afecta alhora a altres aspectes de caire funcional i de participació en la comunitat. Les mateixes característiques de la malaltia aboquen, sovint, a la desaparició o fractura de la xarxa de suport social i a dificultats per establir relacions socials adequades. Aquests factors i altres, són indicadors que poden derivar en un aïllament social i soledat si no s'estableixen els sistemes de supor social adequats."

El club social respon a aquesta realitat descrita, pretén oferir i fomentar un entorn saludable que promogui el benestar i l'estabilitat de la persona, oportunitats per al desenvolupament personal i per a l'adquisició d'habilitats adaptatives.

Treballem per la creació d'una cultura pròpia, una cultura de la pluralitat. Es tracta de construir una manera diferent i particular d'entendre la comunitat. És a dir, un treball sobre la cultura i el lleure lliure de prejudicis i innovador.

Ens expressem a través de l'art. La pintura és un llenguatge que permet noves realitats, mirades diferents sobre el nostre quotidià, mirades crítiques sobre la societat. Dibuixem i pintem per intentar expressar una opinió sobre els successos que ens acompanyen cada dia: a la premsa, la televisió, en el quotidià o, simplement, per aprendre a pintar i produïr quelcom propi.

Còmic, pintura, dibuix, informàtic, anglès, ping-pong, sortides culturals i....moltes altres coses. Passa't pel C/Ali Bei, nº 120 i xerrarem una estona.
Per més informació truca al 616260951